Dry martini är en av de mest ikoniska och sofistikerade cocktailsen, känd för sin enkla men eleganta kombination av gin och vermouth. Denna drink har varit en favorit bland kännare sedan tidigt 1900-tal och är perfekt för att avnjutas vid speciella tillfällen eller som en elegant aperitif.
Dry Martini
(Använd stjärnorna för att lämna ett betyg)
Ingredienser
- 6 cl gin
- 1 cl torr vermouth
- Citronskal eller oliv för garnering
Rekommenderad utrustning
Produktlänkar presenteras i samarbete med Bagaren och Kocken SE.
Instruktioner
- Förbered glaset: Kyl ett martiniglas genom att fylla det med is och lite vatten. Låt det stå medan du förbereder drinken.
- Blanda ingredienserna: Häll gin och torr vermouth i ett rörglas eller shaker fylld med is.
- Rör eller skaka: Rör om eller skaka ingredienserna väl i cirka 15-20 sekunder, tills blandningen är väl kyld.
- Sila drinken: Häll ut isen och vattnet från martiniglaset och sila sedan cocktailblandningen från rörglaset eller shakern ner i glaset med en cocktailstrainer.
- Garnera: Dekorera med en citronskalstvist eller en oliv beroende på din smak.
Näring
Martinins historia och bakgrund
Martiniens exakta ursprung är omtvistat, men drinken tros ha utvecklats från en annan klassisk cocktail, Martinez, som var populär under andra hälften av 1800-talet. Martinez, som innehöll gin, söt vermouth, maraschino-likör och orange bitters, anses vara en föregångare till Martini. Vid sekelskiftet hade receptet förenklats till den nuvarande kombinationen av gin och torr vermouth. Drinkens popularitet ökade markant under förbudstiden i USA och har sedan dess blivit en av de mest kända och älskade cocktailsen i världen.