Zombie är en legendarisk tiki-cocktail känd för sin starka alkoholhalt och tropiska smaker, skapad av den berömda tiki-bar pionjären Donn Beach (även känd som Don the Beachcomber) på 1930-talet.
Zombie Drink
(Använd stjärnorna för att lämna ett betyg)
Ingredienser
- 3 cl ljus rom
- 3 cl mörk rom
- 3 cl Overproof rom 75% alkoholhalt
- 1,5 cl aprikoslikör
- 1,5 cl limejuice
- 1,5 cl ananasjuice
- 1,5 cl papayajuice
- 1,5 cl grenadin
- 1,5 cl Falernum en kryddad söt likör
- 2,5 stänk Angostura bitters
- Is
- Myntablad och fruktskivor för garnering
Rekommenderad utrustning
Produktlänkar presenteras i samarbete med Bagaren och Kocken SE.
Instruktioner
- Fyll glaset med is: Fyll ett highball-glas eller en tiki-mugg med krossad is för att kyla det.
- Blanda ingredienserna: Häll alla ingredienser, inklusive ljus rom, mörk rom, överproof rom, aprikoslikör, limejuice, ananasjuice, papayajuice, grenadin, Falernum och Angostura bitters i en shaker fylld med is.
- Skaka: Skaka kraftigt i cirka 10-15 sekunder för att kyla ner och blanda ingredienserna väl.
- Sila drinken: Sila cocktailblandningen över den krossade isen i highball-glaset eller tiki-muggen med hjälp av en strainer.
- Garnera: Dekorera med myntablad och fruktskivor för att ge drinken en exotisk och dekorativ touch.
Näring
Historia
Donn Beach skapade Zombie-cocktailen omkring 1934. Enligt legenden kom en kund in i baren och klagade på att han var väldigt trött efter en lång resa och behövde något starkt för att piggna till. Donn blandade ihop en dryck som han kallade ”Zombie”, eftersom den enligt honom skulle få en person att känna sig som en zombie efter att ha druckit den på grund av dess höga alkoholhalt.
Zombie-cocktailen är känd för sin komplexa blandning av olika typer av rom, fruktjuicer och kryddor. Den ursprungliga versionen innehöll hemliga ingredienser och exakta proportioner som Donn Beach höll hemliga för att skydda sitt recept från att kopieras av konkurrenter. Den exakta blandningen var så hemlig att han kodade sina recept och bara delade dem med sina mest betrodda bartenders.