Penicillin är en modern whisky-cocktail som kombinerar de rika och rökiga smakerna av scotch med frisk citron, kryddig ingefära och söt honung.
Penicillin
(Använd stjärnorna för att lämna ett betyg)
Ingredienser
- 6 cl blended scotch whisky
- 1,5 cl Islay scotch whisky för float
- 2 cl färskpressad citronjuice
- 2 cl honung-ingefärssirap recept nedan
- Is
- Citronskiva eller kanderad ingefära för garnering
Honung-Ingefärssirap
- 1 dl honung
- 1 dl vatten
- 1 bit färsk ingefära ungefär 5 cm, skalad och skivad
Rekommenderad utrustning
Produktlänkar presenteras i samarbete med Bagaren och Kocken SE.
Instruktioner
Förbereda Honung-Ingefärssirap:
- Koka upp vatten och honung: I en liten kastrull, värm upp vatten och honung på medelvärme, rör om tills honungen är helt upplöst.
- Tillsätt ingefära: Lägg i de skivade ingefärsbitarna och låt sjuda i cirka 10 minuter.
- Sila och kyla: Ta bort kastrullen från värmen och låt sirapen svalna. Sila bort ingefäran och häll sirapen i en ren behållare. Förvara i kylskåp.
Förbereda Cocktailen:
- Blanda ingredienserna: Häll blended scotch whisky, citronjuice och honung-ingefärssirap i en shaker fylld med is.
- Skaka: Skaka kraftigt i cirka 15 sekunder tills blandningen är väl kyld.
- Sila drinken: Sila cocktailen över färsk is i ett old fashioned-glas.
- Tillsätt float: Häll försiktigt Islay scotch whisky över baksidan av en sked så att den flyter på toppen av drinken.
- Garnera: Dekorera med en citronskiva eller kanderad ingefära.
Näring
Historia
Penicillin-cocktailen skapades av Sam Ross, en berömd bartender från New York, på mitten av 2000-talet medan han arbetade på den legendariska baren Milk & Honey. Ross, som är känd för sin innovativa twist på klassiska cocktails, skapade Penicillin som en nytolkning av en whisky sour, inspirerad av traditionella huskurer med honung och ingefära för förkylningar. Drinken blev snabbt populär och är idag en modern klassiker som serveras på cocktailbarer världen över.