Gröna Hissen är en klassisk svensk cocktail som blivit en tidlös favorit sedan 1940-talet då den förekom i en filmkomedi med samma namn. Med sin uppfriskande och syrliga smak, tillsammans med sin karakteristiskt gröna färg, är den perfekt för festliga tillfällen.
Namnet ”gröna hissen” ska komma från att drinken traditionellt serverades med russin. Russinen åker upp och ned i glaset (som en hiss) tack vare kolsyran. Istället för russin så är det idag vanligare att drinken serveras med lime- eller citronskiva som garnering.
Gröna Hissen
(Använd stjärnorna för att lämna ett betyg)
Ingredienser
- 4 cl Gin
- 2 cl Grön Curaçao
- Pommac eller Champis till att fylla upp glaset
- Limeklyfta/citronklyfta eller russin
Rekommenderad utrustning
Produktlänkar presenteras i samarbete med Bagaren och Kocken SE.
Instruktioner
- Fyll glaset med is: Fyll ett highball-glas med is.
- Tillsätt ingredienserna: mät upp och tillsätt gin och grön curaçao, och toppa sedan upp med Pommac eller Champis.
- Garnera: Garnera med citron- eller limeklyfta, eller det gamla originalet: russin. Namnet Gröna Hissen kommer från att russinen åker upp i glaset (som en hiss) tack vare kolsyran i glaset.
Näring
Historia
Gröna Hissen är en klassisk svensk drink vars namn sägs ha inspirerats av dess tidigare dekoration med russin, som genom kolsyra rörde sig upp och ner i den gröna blandningen på ett sätt som liknade en hissfärd. Idag är det dock ovanligt att servera Gröna Hissen med russin; istället är den vanligtvis garnerad med ett cocktailbär eller en skiva citron. Drinken spelar också en betydande roll i lustspelet med samma namn, där den är central i en scen där karaktärerna blir berusade på den hemgjorda blandningen, vilket cementerade dess popularitet på svenska barer och fester.