Äggtoddy/Eggnog

Äggtoddy, eller Eggnog, är en klassisk vinterdryck som ofta avnjuts under jul- och nyårssäsongen. Denna krämiga och rika dryck är gjord på mjölk, grädde, ägg, socker och en touch av sprit för värme. Perfekt att dela med vänner och familj vid festliga tillfällen.

Äggtoddy/Eggnog

Äggtoddy/Eggnog

Inga betyg ännu.

(Använd stjärnorna för att lämna ett betyg)

Äggtoddy (Eggnog) är en krämig och rik vinterklassiker, perfekt för att skapa värme och festlig stämning under jul- och nyårssäsongen.
Förberedelser 1 minute
Tillagning 2 minuter
Total tid 3 minuter
Portioner 6 personer

Ingredienser
 

  • 4 st ägg separerade i gulor och vitor
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 15 cl mörk rom, bourbon eller konjak (efter smak)
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • En nypa riven muskotnöt för garnering
  • En nypa kanel för garnering

Rekommenderad utrustning

Visp eller elvisp
Stor skål
Skål för att vispa äggvitorna
Kastrull
Slev
Glas för servering

Produktlänkar presenteras i samarbete med Bagaren och Kocken SE.

Instruktioner
 

  • Separera äggulor och äggvitor: Separera äggvitor och äggulor i två separata skålar.
  • Vispa äggulor och socker: I en stor skål, vispa äggulorna och sockret tills blandningen blir ljus och krämig.
  • Värm mjölk och grädde: I en kastrull, värm mjölken och grädden på medelhög värme tills det nästan kokar. Rör om då och då för att undvika att det bränner vid.
  • Blanda äggulor med mjölk och grädde: Häll långsamt den varma mjölk- och gräddblandningen i äggulorna under konstant vispning för att temperera äggen.
  • Tillsätt sprit och vanilj: Tillsätt rom, bourbon eller konjak och vaniljextrakt till blandningen. Rör om väl.
  • Vispa äggvitor: I en separat skål, vispa äggvitorna till mjuka toppar och vänd sedan försiktigt ner dem i äggtoddyblandningen.
  • Kyld servering: Kyl äggtoddyn i kylskåp i minst en timme innan servering.
  • Servera: Häll upp äggtoddyn i glas och garnera med en nypa riven muskotnöt och kanel.
Typ Drink
Kök Amerikanskt, Engelskt
Nyckelord Äggtoddy, Eggnog
Vad tyckte du om receptet?Lämna gärna en kommentar!

Historia

Äggtoddy, eller Eggnog, har sina rötter i medeltida Europa och utvecklades från den engelska ”posset”, en varm mjölk- och öldryck. Med tiden spred sig receptet till Amerika där det anpassades med användning av rom, bourbon eller konjak. Drycken har blivit en tidlös favorit under vinterhelgerna och är känd för att skapa en mysig och festlig atmosfär.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg